Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

3dxml - posílejte své modely

Publikováno: 15. ledna 2011 | Zobrazeno: 7765x
Rozepisovat se na téma 3dxml v dnešní době snad ani nemá cenu. Pro ty, kteří se s tímto formátem ještě nesetkali, tedy alespoň ve zkratce:

XML (Extensible Markup Language) je jednoduchý, čistě textový formát, využívaný zejména pro šíření dat na webu. 3dxml používá právě toto schéma pro sdílení geometrie a struktury produktu. Data jsou na rozdíl od jiných formátů popsána zcela přesně (matematicky), což se projevuje zejména malou velikostí modelu.

Vytvoření 3dxml

3dxml model lze vytvořit pouhým uložením přímo z Catie. Lze uložit jak jednotlivé modely, tak celé sestavy. Soubor uložíme pomocí příkazu Save As, kdy jako formát vybereme 3dxml.

Prohlížení modelu

3dxml model si můžeme prohlédnout jednak přímo v Catii (chová se podobně jako cgr data) nebo můžeme použít 3dxml Player, který lze stáhnout na stránkách 3DS (http://www.3ds.com). Existuje také spousta pluginů, jejichž pomocí si pak můžeme model prohlédnout v nejrůznějších aplikacích, jako příklad uvádím kancelářský balík MS Office nebo třeba webové prohlížeče.
V případě MS Office se model vloží do dokumentu jako objekt. Při prohlížení dokumentu se po poklikání na objekt s modelem aktivuje prohlížeč a my si modelem můžeme otočit, zazoomovat úplně stejně, jako kdybychom ho otevřeli v Catii (Ideální způsob prezentování práce např. u zákazníka). Plugin je třeba stáhnout a nainstalovat zvlášť.
Webové prohlížeče se chovají podobně, manipulace s modelem je opět stejná jako v Catii. Plugin se instaluje současně s prohlížečem.

Předveďte své modelovací schopnosti

Pokud máte jakýkoliv model, který byste rádi ukázali ostatním zde na fóru, ale nechcete ukládat nativní Catia modely, převeďte je do 3dxml formátu. Fórum nyní u každého uloženého souboru ve formátu 3dxml zobrazuje ikonu oka (viz obrázek).
Tabulka se soubory ke stažení na úvodní stránce

Po nakliknutí se otevře okno s prohlížečem, kde se po malé chvíli zobrazí model. Pro správné zobrazení je samozřejmě třeba nejprve naistalovat 3dxml Player, bez něho se (v závislosti na prohlížeči) zobrazí nejspíše hlášení o chybějícím zásuvném modulu. Na stránce, kde se zobrazuje model, jsou uvedeny přímé odkazy na online instalaci 32- i 64-bitové verze 3dxml Playeru.
3Dxml model otevřený ve webovém prohlížeči