Vítejte !   Přihlášení | Registrace
Hlavní menu
CATIA fórum.cz
Novinky
Seriál CATIA
Obecně o CAD
Novinky ze světa DS
Makra pro CATIA V5
Diskuse
Vytvořit téma
Koncepty
Seznam oblíbených
Soukromé zprávy
Pravidla
Live CHAT
VIP žádost
Základy Catia
Ke stažení
Doporučujeme
Pracovní příležitosti
Reklama a kampaně
O fóru
Nápověda

Výkres nežádá update po změně umístění modelu.

Kompletní přehled příspěvků v tématu Výkres nežádá update po změně umístění modelu. řazený podle data jejich publikace na fóru.

UživatelPříspěvek
Vladimír Čepelák

Poslat zprávu | Profil
Datum: 9.3. 2021 | Zobrazeno: 514x
Konfigurace CATIA: R30

Text dotazu:
Dobrý den,
nakreslím sestavu s výkresy na C:\. Pak pomocí send to přesunu sestavu do síťového umístění. A nakonec nakopíruji výkresy do síťového umístění. Pak smažu všechny soubory z C:\. Lze nějak přinutit výkresy, aby vyžadovali update kvůli změně umístění ?
Pokud je otevřu,načtou si pěkně modely z nového umístění,ale update vyžaduje tak cca každy druhý, což je divné :)
Tzn. že ta změna zdrojových dat z C na síť je uložena jen v těch, které vyžadovali update.

Děkuji za Váš čas.

Vladimír Čepelák

Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6926] | Publikováno: 09.03. 2021 - 11:04
Dobrý den,

pokud máte nejdříve modely na lokálu, linky všech výkresů ukazují také na lokál. Při použití Send to na modelech a pouhém přesunutí výkresů v žádném případě nedojde k přepisu linků u výkresů (a vlastně i linky sestav ukazují stále na lokál).
To, že se vám data po přesunutí otevřou, jen dáno jen nastavením Catie, aby hledala data nejen podle přesně uložených linků, ale i relativních složkách (odkud se otevírá výkres či sestava).

Na to, aby se vám změnily linky, je třeba použít příkaz Save As nebo Save management, a všechna data musí být v okamžik ukládání načtena. Tímhle přesouváním si koledujete o průšvih, protože Catie se primárně vždy snaží otvírat data přesně podle linku, a až když je nenajde, hledá i v jiných složkách. Pak hrozí, že si místo přesunutého souboru (na síť) otevřete původní, který zůstal nesmazaný na lokále.

Při přeuložení pomocí Save As / Save management by výkresy update vyžadovat neměly, a vlastně ani po překopírování. Většina PLM systémů funguje tak, že si data při otevírání kopírují z vaultu (úložiště) na lokál a teprve pak se otevírají do CAD programu. Ani v tomto případě by update neměl být vyžadován.

Příčinou vyžadovaného update může být pořadí uložení modelu a výkresu. Pokud je model uložen až po výkresu, a před uložením výkresu ještě v modelu proběhne nějaká změna (stačí hide / show), pak se samozřejmě výkres po otevření vyžaduje updatu, protože se v modelu mohlo "něco" změnit. Proto doporučuju vždy ukládat nejdřív model a pak až výkres.

Pokud chcete donutit výkres, aby po otevření vyžadoval update, můžete:

1. Před uložením výkresu udělat změnu v modelu (stačí hide / show) - nedopuručuju

2. Použít příkaz Force update po otevření výkresu - tím se provede vynucený update, i když není požadovaný

3. Napsat si makro na otevírání výkresů, které vám ten Force update provede automaticky po otevření
Vladimír Čepelák

Poslat zprávu | Profil
[#6928] | Publikováno: 09.03. 2021 - 14:17
Děkuji za vyčerpávající odpověď.
Mám ještě několik dotazů/poznámek.

Uživatel cituje z příspěvku #6926:
'(a vlastně i linky sestav ukazují stále na lokál)'


Dovoluji si nesouhlasit, použí send to přelinkuje díly sestavy do nového umístění. (vyzkoušeno)
Rozdíl mezi použitím send to a prostým překopírováním je(podle mne) právě v tom, že se změní linky k dílům i podsestavám.

Uživatel cituje z příspěvku #6926:
'Na to, aby se vám změnily linky, je třeba použít příkaz Save As nebo Save management, a všechna data musí být v okamžik ukládání načtena.'


Jestli to dobře chápu, tak oficiální postup kopírování by měl být: Otevřít hlavní sestavu a všechny výkresy. Otevřít save management, přeuložit hlavní sestavu a všechny modely. A pak postupně výkres za výkresem pomocí save as (nebo také save management). Je to tak ?

Právě to ukládání výkres za výkresem je krok, kterému se snažím vyhnout. Důvod je, že při práci z domova mi trvá uložení jednoho výkresu na firemní síť třeba 2 minuty. Takže dám save as, čekačka a pak další a další . A já jsem chtěl nějak dosáhnout(bez použití maker,protože je firma nejspíš nezaplatí) toho, abych mohl výkresy přelinkovat a nemusel u toho být.

Můj původní dotaz směřoval k tomu, že si otevřu nové umístění sestavy(ze síťe - přesunuto pomocí send to - linky ok) + všechny výkresy(ze síťe - sprostě překopírováno - linky se bez uložení odkazují na C:\). A potřebuji ve výkresech udělat nějakou změnu, aby vyžadovali uložení. A potom zavřu catii a položím těžítko na enter. Což mi uloží všechny výkresy a tím se i přepíše link na zdrojový model. Nechám ukládat přes noc - vyhráno :)

Myslel jsem si totiž, že aby se změnit link, je třeba aktualizace výkresu. Což jak jsem pochopil, neplatí.
Takže já si mohu celkem rychle ve všech výkresech udělat nějakou změnu a pak těžítko na enter.

Teď ještě vyřešit otázku, zda by nebylo rychlejší a snažší používat ten oficiální postup nebo vyargumentovat u vedení nějaké to makro :)








Ing Jan Cinert

Poslat zprávu | Profil
[#6930] | Publikováno: 10.03. 2021 - 09:16
Dobrý den,

kaju se beru zpět své tvrzení - Send to linky skutečně přepisuje. Dokonce jsem to díky této vlastnosti kdysi dávno využíval právě proto, aby se linky přepsaly. Člověk strašně rychle zapomíná :-)

Výhoda Send to je v tom, že dokáže najít všechny soubory, na které se dokument odkazuje, bez nutnosti je otevírat. CATIA si jen přečte jejich linky a zobrazí celý seznam referencí, nemusí data otvírat do editoru.

Pro překopírování všech dat by tedy mělo stačit otevřít jen výkresy a pak použít Send to. O zbytek se postará Catia.


Uživatel nepřihlášen

Pro zobrazení obsahu stránky / provedení akce (vytvoření nového téma, napsání odpovědi do diskuse apod.) musíte být přihlášeni.